Encàrrecs

Última actualizació: 29/12/2019

[Versión en Español disponible – English version available]

Vols fer un encàrrec?

(Abans de llegir aquest apartat et recomanaria que llegissis les quatre pinzellades que faig sobre mi perquè tinguis una idea de qui hi ha darrera les il·lustracions i què significa per mi dibuixar).

A continuació, voldria traslladar-te una sèrie de punts i qüestions generals sobre la meva forma de treballar i de gestionar els encàrrecs que rebo d’acord amb la meva perspectiva personal com a il·lustradora afectiva, feminista i minimalista.

Accepto tots els encàrrecs que rebo?

No, no els accepto tots. Per mi un encàrrec va molt més enllà del simple fet de rebre’l, fer-lo i vendre’l. Té molt de valor per mi que la persona que em fa un encàrrec m’expliqui què vol expressar, quin moment/sensació/emoció li agradaria immortalitzar, si li vol regalar a algú… Això em permet enllaçar un lligam afectiu amb aquesta persona, entendre-la i posar-me a la seva pell per a poder traslladar les seves paraules, percepcions i sensacions en art. En altres paraules, el que fa moure a la persona també m’ha de fer remoure a mi. Heus aquí perquè m’autodenomino “il·lustradora afectiva”. D’aquesta manera, només accepto aquells encàrrecs que compleixen aquestes condicions.

Quin tipus d’encàrrec em pots demanar? 

Em pots demanar el que vulguis. Si ets capaç de transmetre’m el que vols que il·lustri i està dins de les meves dots artístiques, aleshores és possible! Tinc un estil de dibuix bastant propi (i fàcilment adaptable) i m’agraden els reptes! Pots demanar-me una única il·lustració o més d’una per fer un collage, fer-ne varies còpies o il·lustrar un llibre. Et convido a seguir mirant el meu blog o donar un cop d’ull al meu compte d’Instagram (@eneri.arte) per tenir una idea més clara del meu estil. A dia d’avui em sento còmode amb el següents tipus d’encàrrecs:

  • Il·lustracions afectives (originals)
  • Prints de il·lustraciones digitalitzades
  • Llunari: diagrama llunar
  • Fanzines
  • Xapes eco-reutilizables
  • Bosses de tela

Quines mides tenen els dibuixos?

Estic acostumada a utilitzar les mides A5 (1/4 de full de paper) i A6 (la meitat d’un full) ja que són la mida perfecta per emmarcar-los en un quadre. Tot i que també utilitzo la mida A4 (full de paper) pel disseny de les bosses de tela o per quadres més grans. Si cliques a les mides veuràs exemples de cada una d’elles.

Quin preu tenen els encàrrecs personalitzats?

Posar preu a l’art no és gens fàcil. Tot i així, a dia d’avui, he trobat una manera en què m’hi sento còmode, representada i valorada com a artista. El preu dels meus encàrrecs personalitzats varia segons dos factors: el material/serveis utilitzats i les hores invertides fent l’encàrrec. A continuació entro més detall en cada un dels factors sobre aquest itpus d’encàrrecs:

  • El material i els serveis utilitzats. Hi ha varies quotes i varien, com indica el títol, segons el material i serveis utilitzats. Si utilitzo fulls i llapis de colors o bosses de tela, el preu és de 5€. En canvi, si el servei inclou l’ús de llapis de colors de mina aquarel·lable, ús de la tableta gràfica, servei d’escàner o edició de les imatges a l’ordinador aleshores el preu puja a 10€. Per altra banda, les “xapa-xollo”, que són xapes de plàstic re-utilizables, valen només 1€.
  • Les hores invertides dibuixant. Gairebé en totes les professions es cobren les hores de feina i, per tant, el temps i l’energia que la persona inverteix treballant. En el meu cas, el preu és de 20€/hora.
  • [Opcional] El valor afegit. Els dos factors anteriors determinen el preu mínim de l’encàrrec i aquest factor adicional dóna la oportunitat de valorar l’encàrrec més enllà de la seva dimensió material. Aquesta part depèn de la persona i és totalment opcional. Si valora la originalitat del dibuix, el fet de que sigui únic, si li ha agradat el resultat final, si és el que estava buscant, si li transmet el que estava buscant… Aleshores pot afegir al preu fix el que cregui, vulgui i pugui pagar.

Quant temps tardo en fer un encàrrec?

Cada encàrrec és un món i depèn de moltes coses (el material que utilizi, la dificultat del dibuix en sí…). De mitjana inverteixo entre un quart hora o dues horetes en tenir un encàrrec acabat, fet que equival a uns 5-40€ (preu per hora, sense comptar el material/servei ni el valor afegit). Si m’ho demanes, em pots explicar la idea i al tenir la idea més clara et puc fer una estimació més realista del preu final.

Com es fa la entrega? I el pagament?

Generalment sóc bastant flexible, tant en la forma d’entrega com de pagament. Puc fer l’entrega en persona, enviar-lo via correu postal o correu electrònic. Tot és parlar-ho i posar-nos d’acord. Pel que fa al mètode de pagament, m’ho pots donar en metàl·lic o em pots fer una transferència bancària al meu compte corrent o pagar-me via Bizum.

 

[NOU!] T’interessa desvincular-te de la part monetària i fer un intercanvi?

La idea de fer un intercanvi de temps (com al conegut “banc de temps”) m’encurioseix per varis motius: m’agradaria deixar de banda la valorització econòmica de l’art, reivindicar una nova manera de valorar el temps del qual disposem (com l’invertim i des d’on l’invertim), i posar sobre la taula el simple fet que el temps té més valor que els diners (al menys per mi). Així doncs, un intercanvi pot ser molt més profitós i agraït que la moneda en sí.

En el cas de que el meu perfil com a il·lustradora et ressoni i estiguis interessada en contractar-me per fer-me una proposta o tinguis alguna pregunta, vols una estimació del preu d’un dibuix, o qualsevol altra cosa, no dubtis en posar-te en contacte amb mi.

***