LLUNARI: El diagrama lunar d’Eneri

[Versión en Español disponible]

Després de més d’un any utilitzant diagrames lunars d’altres persones, ahir vaig aprofitar el boom d’energia creativa pre-menstrual per dissenyar el meu propi diagrama, al meu gust i tenint en compte el que trobava que els altres diagrames no tenien. Li he posat el nom de “Llunari”, un entremig de calendari i lluna. Crec que li escau! 🌙📆

Ara estic de “subidón” i m’agradaria compartir-lo amb totes les dones (dels meus cercles més íntims i més enllà), com si fos un tresor. Em fa il·lusió que el vegin, que sàpiguen què és i per a què serveix, que l’utilitzin i se’l facin seu. Em fa feliç veure-les felices i amb ganes de començar el cicle per poder començar a utilizar-lo! M’omple el cor veure a dones que desitgen ser conscients del seu cicle menstrual. Així que com a dona que estas aquí ara mateix, m’agradaria compartir amb tu el Llunari d’@eneri.arte. A continuació t’explico què és un diagrama lunar, com funciona, i com el pots començar a utlizar per a que et coneguis una mica més. Espero que el disfrutis tant com jo i te’l facis ben teu!

Que és el diagrama lunar?

Conéixe’s a una mateixa és imprescindible per saber com es comporta el nostre propi cos en cada fase del cicle menstrual i prendre consciència de la nostra cicilicitat com a dones. Respectar-lo ens permet connectar amb la nostra essència i entendre de quina forma el cicle menstrual al ritme de la lluna ens afecta la nostra personalitat, l’energia creativa, com ens relacionem amb nosaltres i amb els altres…

Com ja deus saber, el cicle físic consta de quatre fases: menstrual, pre-ovulatòria, ovulatòria, i pre-menstrual. Els canvis físics i emocionals que experimenta la dona en cada fase del seu cicle poden ser molts i diferents. És per això que el diagrama lunar és una eina idònia per apuntar cada dia del teu cicle com et sents de forma resumida a nivell d’energia, emocions, salut, sexualitat, somnis, i com ho manifestes externament. Tenir un registre habitual et permetrà comparar els descobriments de cada cicle i tenir una guia general de les fases del teu propi (i únic) cicle menstrual.

Com utilizar el Llunari?

L’objectiu del Llunari d’Eneri.Arte és saber com va canviant el teu cos al llarg dels dies del teu cicle menstrual al ritme de la lluna i ser conscient dels patrons que anem repetint. Cada diagrama lunar comença el primer dia de sangrat i acaba el dia abans de la següent menstruació.

Com pots veure a simple vista, el diagrama en sí consisteix en varis cercles, uns dins dels altres, i cada cercle ha està penstat per apuntar diferents cosetes. Des del centre del cercles hi ha tot de linies traçades (com si fos un radi de bicicleta) que dividexen els cercles segons els dies del cicle menstrual.

Llunari Eneri

Aquí tens un exemple de com començar (casella 1) i a continuació t’explico en detall què pots apuntar en cada cercle (de més extern a intern):

 • [Cercle 1]. El cicle més extern és per apuntar coses externes a tu que et poden haver afectat, com el temps que ha fet, si has anat de vacances, si has anat al dentista o si t’has trobat amb algú especial. També pots apuntar la quanitat de sangrat si estàs a la fase menstrual, el tipus de flux vaginal, si t’has masturbat o has tingut relacions sexuals, la temperatura de la vagina…
 • [Cercle 2]. El segúent cercle és per apuntar les dates del mes que correspongui a cada un dels dies del teu cicle. En el meu exemple, el meu primer dia de regla va ser el 01/04, i així ho vaig apuntant successivament (02/04, 03/04, 04/04…).
 • [Cercle 3]. Aquest és el cicle més gran i és per connectar amb les paraules clau que descriguin el teu nivell d’energia, emocions, salut, sexualitat, creativitat, somnis, etc. Per ajudar-te en aquesta reflexió et comparteixo unes possible observions per donar-te un cop de mà a reconèixer millor el teu estat corporal, emocional, mental i espiritual. Si no et gaire de paraules també pots utilitzar símbols o dibuixos que representin la teva experiència.
  • Física: nivell d’energia (alta/baixa), (+/-) necessitat d’activitat física o descans, necessitat de dormir (+/-), antojos de menjar, sensiibilitat dels pits, sexualitat (amorosa/afectiva/eròtica/agressiva/cap), dolors…
  • Mental: nivell de concentració (alta/baixa), capacitat de planificar (+/-) fàcil, (+/-) capacitat per prioritzar, (bona/mala) memòria, capacitat de pensar amb (+/-) claredat, (+/-) fàcil aprendre coses noves, inspirada, creativa, (+/-) capacitat de communicar-me amb facilitat…
  • Emocional: connexió amb els altres, (+/-) sociable, (+/-) introspectiva, (+/-) compassiva/amorosa/altruista, (+/-) sensible, (+/-) emocional, necessitat de plorar, autoconfiança i autoestima, (+/-) sensibilitat als judicis externs, necessitat de valoració i reafirmació per part dels altres, (+/-) ràbia i impaciència, (+/-) capacitat de fluir, (+/-) necessitat de fer canvis a la teva vida, (+/-) motivada…
  • Espiritual: (+/-) intuitiva, (+/-) consciència profunda, (+/-) necessitat d’expressar espiritualitat (meditació, yoga, reflexió…), (+/-) consciència de la teva vida interior, (+/-) inuitiva, (+/-) expressió creativa, somnis (continguts, temes, colors…), (+/-) habilitat perceptiva…
 • [Cercle 4]. En aquest cercle hi ha apuntats els números consecutius per cada un dels dies del teu cicle. Al final del dia, escull un color que més et ressoni i representi el teu estat ànim d’aquell dia (de manera intuitiva i espontània) i pinta la casella.
 • [Cercle 5]. El següent cercle és per dibuixar les llunes en el teu diagrama lunar segons el dia en que tindran lloc. Per fer-ho, pots consultar un calendari lunar quan seran les properes llunes menguant, nova, creixent i plena.
 • [Cercle 6]. Per acabar, el cercle més intern serveix per pintar les quatre fases del cicle menstrual que hi ha en tu. A la banda inferior dreta tens una llegenda on pots pintar les quatre fases de diferents colors.

A part de la informació dins dels cercles, també pots apuntar informació extra i d’interés del cicle menstrual, com ara el número de Llunari (num.1), l’estació de l’any (primavera), els mesos del cicle (abril/maig), la durada del cicle (29 dies), el material utlizat (copa menstrual i compreses de tela) i algunes observacions extres. I, si et ve de gust i et sents cretiva, també pots pintar les flors del diagrama amb els colors que més t’agradin!

Ets lluna blanca o lluna roja?

Sabíes que depenent de la fase de la luna en la que ovules o menstrues es diu que tens una lluna o un altra? Si menstrues en lluna menguant o nova i ovules en lluna creixent o plena, el teu cicle és de lluna blanca. En canvi, si menstrues en lluna crexient o plena i ovules en lluna menguant o nova, el teu cicle és de lluna roja.

Descarrega’t el Llunari gratis

Si estàs interessada en experimentar la teva naturalesa cíclica i conèixe’t una mica més a través del teu cicle menstrual, et descarregar el Llunari d’Eneri.Arte lliurement, ara i aquí, de forma gratuïta: Descarrega_Llunari_Eneri.

Referències d’interés

En el meu cas, he dissenyat el Llunari de Eneri.Arte i he donat informació sobre el diagrama basant-me en els llibres de “Maiku descubre Luna Roja” de Arianna Ruffinengo, “The Wise Wound” de Penelope Shuttle y Peter Redgrove, “Luna roja” de Miranda Grey, i “Las cuatro fases de la luna roja” de Miranda Grey.

Si vols indagar més a fons en el teu cicle en un nivell més espiritual, et recomano la pàgina web de Mujer Ciclica, on pots fer cursos sobre el cicle menstrual i saber més coses sobre les quatre fases que hi ha en tu. I, si vols saber més com el teu cicle menstrual està relcionat amb les fases de la lluna, et recomano que llegeixis “Ovular con luna llena”, una vivència personal de ILoveCyclo sobre com li afecta la lluna plena al ovular.

En el cas de que no et sentis indentificada amb aquestes paraules i creus que la lluna no t’afecta, és completament comprensible. De fet, cada dona és un món i única en sensacions. Però qui sap, potser aquest mes veus la lluna diferent…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s